«

Juiste zonwering draagt bij aan lagere exploitatiekosten

In opdracht van de gemeente Utrecht bouwde Dijkstra Draisma het Kindercluster Ibisdreef in Utrecht. In het gebouw zijn onder andere twee basisscholen, een ontmoetingsruimte, een ouderlokaal, een VVE en een gymzaal gerealiseerd. Het gebouw heeft een oppervlakte van 4.150 m² bvo. Het uitgangspunt was een Engineer & Build contract met als doel lage exploitatiekosten en een prettig en gezond binnen klimaat.

Fraai ontwerp

Het ontwerp is afkomstig van SVP architectuur en stedenbouw uit Amersfoort. De scholen zijn overhoeks geplaatst, waardoor ze beiden optimaal in het zicht liggen. Het gebouw heeft geen voor- en achterkant, maar een formele zijde met hoofdentree en een informatie zijde voor de kinderen. Daar liggen de entrees van de scholen en vormt het schoolplein samen met het openbare groen een mooie speelplek.

Engineer & Build

Een slimme toepassing van zonwering vormt één van de minst bekende en begrepen manieren om energie te besparen in gebouwen en de energieprestatie stevig te verbeteren. Met de juiste zonweringproducten en toepassing ervan draagt het in grote mate bij aan een prettig en energievriendelijk binnenklimaat.

Om het gebruik van mechanische koeling in het kindcentrum zoveel mogelijk te beperken is de zontoetreding zoveel mogelijk beperkt door het aanbrengen van de juiste buitenzonwering. Deze heeft hier een dubbele functie en doet ook dienst als lichtwering. De zonwering is daarom ook op de niet zon-belaste gevels aangebracht.

Valarmschermen voor blijvend contact met buiten

Er is hier gekozen voor valarmschermen, de Carré CVA, zodat contact met buiten blijft bestaan als de zonwering uithangt. De proscreens op de begane grond zijn naast hun warmtewerende eigenschappen ook gekozen voor een stukje veiligheid op het schoolplein.

Ultimate Screen Zip voor grote afmetingen

Aan de voorkant van het gebouw is het grote raam van de gymzaal een enorme eyecatcher. Deze is vanwege de gigantische afmeting voorzien van een zip (rits) screen, de Ultimate Screen Zip. Het raam heeft een afmeting van 2670 breed bij 5135 hoog.

De Ultimate Screen Zip is voor deze afmeting de enige juiste keuze. Het is een zeer windbestendig doek dat geschikt is voor grote afmetingen en de beste kwaliteit in zijn klasse biedt.

Platinawerf 10 - 6641 TL Beuningen - T: +31 (0)24 677 8000 - E: info@schellekens.com - KvK: 10017058