Contact 024 677 80 00 Storing melden? Gebruik het online formulier

Zeeburgereiland Amsterdam

Multiwindow in Project Zeeburgereiland

Floor Arons over Multiwindow in Zeeburgereiland: “We proberen zoveel mogelijk duurzaamheid en innovatie te integreren in onze ontwerpen”

Floor Arons van Architectenbureau Arons en Gelauff paste als eerst Multiwindow toe in het grootse project Zeeburgereiland te Amsterdam. “Omdat de aannemer HSB producten voor dit project in een vroeg stadium aankocht, gaf het ons de kans met een innovatief product als Multiwindow te werken”.

Stoeien met het detail

Zo’n kleine twee jaar geleden startte het ontwerpproces van Zeeburgereiland. Een nieuw product toepassen waarvan nog niet alle elementen bekend zijn betekent ook investeren. “Omdat er nog geen toegepast detail beschikbaar was van Multiwindow hebben we wel even gestoeid met het detail en de akoestische waarden. Uiteindelijk zijn er meerdere vergaderingen geweid aan de implementatie van Multiwindow. Het voordeel van Multiwindow ten opzichte van andere beschikbare producten is de integratie van kozijn, zonwering en ventilatie in 1 in combinatie met het compacte, elegante uiterlijk. Bijkomend pluspunt is de goede bereikbaarheid en service mogelijkheden na montage. Deze kenmerken waren de belangrijkste afwegingen om voor Multiwindow te kiezen”.

Inkoopwijze staat vaak haaks op innovatie

HSB heeft een grote rol gespeeld in de mogelijkheid Multiwindow toe te kunnen passen. Dat is vrij zeldzaam. “Vaker zie je dat wij als architect de uitdaging krijgen de losse aangekochte producten te assembleren tot een goed werkend geheel waardoor innovatie geen eerlijke kans krijgt. Met name nu de bouwprijzen weer stijgen is er minder geld voor innovatieve oplossingen”. Als architect zou Floor Arons het huidige proces wel willen omdraaien. “Om tot echte innovatie in de bouw te komen moet je eigenlijk ontwerp en engineering samen laten vallen in een vroege fase van het proces, daarna moeten partijen zich hierop vastleggen en niet proberen met allerlei alternatieve producten een gebouw gaan maken, daar komen zo veel bouwfouten uit voort!”

Artist impression Copyright: Colordot

Meer projecten

Contact: 024 677 80 00 Contact