Kindercluster Ibisdreef Utrecht

In opdracht van de gemeente Utrecht bouwde Dijkstra Draisma het Kindercluster Ibisdreef in Utrecht. In het gebouw zijn onder andere twee basisscholen, een ontmoetingsruimte, een ouderlokaal, VVE en een gymzaal gerealiseerd. Het gebouw heeft een oppervlakte van 4.150 m² bvo. Door het Engineer & Build contract moesten de exploitatiekosten laag blijven en het binnenklimaat goed.

Fraai ontwerp

Het ontwerp is afkomstig van SVP architectuur en stedenbouw uit Amersfoort. De scholen zijn overhoeks geplaatst, waardoor ze beiden optimaal in het zicht liggen. Het gebouw heeft geen voor- en achterkant, maar een formele zijde met hoofdentree en een informatie zijde voor de kinderen. Daar liggen de entrees van de scholen en vormt het schoolplein samen met het openbare groen een mooie speelplek.

Engineer & Build

Het Engineer & Build contract gaf de bouwer de uitdaging om de exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden en het binnenklimaat aangenaam. Slimme toepassing van zonwering vormt één van de minst bekende en begrepen manieren om energie te besparen in gebouwen en de energieprestatie stevig te verbeteren. Met de juiste zonweringproducten en toepassing ervan draagt het in grote mate bij aan een prettig en energievriendelijk binnenklimaat.

In het kindcentrum aan de Ibisdreef in Utrecht kozen ze voor valarmschermen en verschillende soorten ritsscreens. Voor het enorme raam (2670×5135) aan de voorzijde bleek de Ultimate Screen Zip een uitkomst.

 

 

 

 

Meer projecten